МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ

Датум: 17. April 2024 08:43 Категорија: vesti

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ
 
Другог априла традиционално се обележава Међународни дан дечје књиге.
Када су Алберта Ајнштајна упитали како учинити децу паметнијом, он је одговорио: „Ако желите да вам деца буду паметна, читајте им бајке. Ако хоћете да буду још паметнија, читајте им још више бајки“. Неке од најлепших бајки на свету написао је Ханс Кристијан Андерсен и зато је баш његов рођендан, 2. април, изабран за празник дечје књижевности.
Тим поводом ученици другог разреда посетили су библиотеку и анализирали бајку       “Ружно паче“. После разговора о Андерсену, ученицима су подељени листићи на којима је, у табели, требало дате појмове да разврстају на мисли, осећања и понашања. Након тога, уследио је разговор о томе на који начин наша уверења и мисли утичу на то како се понашамо и осећамо. Потом смо читали бајку и разговарали о прочитаном. Ученике сам поделила у три групе и свака група је добила задатак да анализира одређени лик из бајке, са акцентом на његове мисли, осећања и понашања. Након што су изложили своја запажања, имали су задатак да опишу ситуацију у којој су мислили да су одбачени.
Циљ ове радионице био је мотивисање ученика за читање.Ученици треба да стекну утисак да им ликови из књига нису потпуна непознаница,већ да кроз многе од њих могу боље упознати себе.